ć┘ą

Vrste testova

Jedini na─Źin da se potvrdi HIV infekcija je testiranje. Osobe koje su imale rizi─Źan spolni odnos trebale bi oti─çi na testiranje. Testiranje se mo┼że obaviti anonimno i besplatno u centrima za savjetovanje i testiranje.

Indirektnim testovima (ELISA) utvr─Ĺuje se prisustvo protutijela prema HIV-u. Ta se protutijela obi─Źno javljaju do 12 tjedana (3 mjeseca) nakon kontakta s virusom. Prema tome, da bi test bio pouzdan, potrebno ga je primijeniti najmanje 12 tjedana nakon mogu─çeg datuma zaraze. Nakon reaktivnog ELISA testa pristupa se konfirmacijskim testovima (western blot, PCR) prije zaklju─Źne dijagnoze.

Direktnim testovima se potvr─Ĺuje prisustvo genetskog materijala virusa u plazmi. Ovi testovi koriste se za odre─Ĺivanje broja virusa u krvi (viremija), ┼íto je veoma bitan podatak za dono┼íenje odluke o zapo─Źinjanju terapije ili za pra─çenje uspje┼ínosti terapije.

ELISA

“Enzyme-Linked Immunosorbent Assay” je laboratorijski test kojim se u krvi otkrivaju protutijela na uzro─Źnike bolesti. Time se dobiva neizravna informacija o infekciji. Test na HIV otkriva protutijela prema HIV-u. U slu─Źaju pozitivnog rezultata, potrebno je u─Źiniti potvrdni test, na primjer tzv. Western Blot test.

Rezultat testa mo┼że biti:
HIV pozitivan
HIV negativan

WESTERN BLOT

“Western Blot” je test koji detektira specifi─Źna protutijela i kojim se koristi kao potvrdni test u slu─Źaju pozitivnih rezultata testa ELISA. Dva uzastopna pozitivna testa ELISA potvr─Ĺena pozitivnim Western blot testom, zna─Źe da je testirana osoba HIV pozitivna (inficirana HIV-om).

BRZI TESTOVI

U Hrvatskoj je po prvi put dostupan visoko pouzdani brzi test za otkrivanje antitjela HIV-a tipa 1 i 2 u SLINI, krvi i plazmi ameri─Źke biotehnolo┼íke tvrtke OraSure Technologies, Inc. Test karakterizira visoka specifi─Źnost i osjetljivost otkrivanja antitijela HIV-a u svim biolo┼íkim materijalima kao ┼íto su slina, krv i plazma te jednostavnost postupka. Nakon uzimanja sline, krvi ili plazme potrebno je pri─Źekati samo 20 minuta do dobitka pouzdanog rezultata testiranja.