٥

Kondomi

Kondomi su najdjelotvorniji način zaštite jer stvaraju tanku barijeru koja sprečava da sjeme, bakterije i virusi prijeđu iz jedne osobe u drugu.

Muški kondomi mogu se kupiti u raznim bojama i veličinama

Kako kondomi djeluju?

Ako se pravilno koriste, kondomi jako dobro sprečavaju neželjenu trudnoću i prijenos spolno prenosivih infekcija, uključujući virus HIV-a. U krivu su oni koji tvrde da HIV može proći kroz kondom.

Vrste kondoma

Muški kondom muškarac stavlja na svoj ukrućen penis, dok ženski kondom (femidom) žena stavlja u vaginu prije seksa.

Koliko su kondomi učinkoviti?

Ako muškarci tokom godine pravilno koriste kondome sa svojim partnericama, 98% odnosa neće završiti trudnoćom. Taj broj pada na 85% ako se kondomi ne koriste uvijek pravilno. Ženski kondom je nešto manje učinkovit (95% ako se pravilno koristi, a 79% ako se ne koristi uvijek pravilno).

Ostali kontraceptivi, poput pilula, jako uspješno štite od neželjene trudnoće, ali ne pružaju nikakvu zaštitu od spolno prenosivih infekcija. Kombiniranjem muškog ili ženskog kondoma s nekom drugom metodom kontracepcije dobiva se adekvatna zaštita od infekcije i trudnoće.

Ženski kondom ili femidom

Prednosti korištenja kondoma

U usporedbi s drugim proizvodima koji štite od trudnoće i spolno prenosivih infekcija kondomi su:

Korištenje kondoma

Korištenje kondoma postaje lakše što ga muškarac češće koristi, pogotovo ako vježba dok masturbira.

Korištenje femidoma

Ženski kondom ili femidom je vrećica koju žena stavi u vaginu prije seksa. Uglavnom je napravljena od sintetičkog materijala koji se zove nitril i ima dva fleksibilna prstena, po jedan na svakom kraju.

Kako se koristi ženski kondom?

Zašto koristiti ženski kondom?

Neki femidome koriste pri analnom seksu, ali oni za to nisu napravljeni. Nema studija o njihovoj pouzdanosti u analnom seksu.

Vrste kondoma

Postoji veliki izbor. Što trebaš znati da bi pravilno odabrao?

Materijal

Muški kondomi su najčešće od lateksa (vrsta gume), ali postoje kondomi i od polizoprena koji su predviđeni za ljude koji su alergični na lateks. Ženski kondomi se rade od nitrila.

Kvaliteta

Muški kondomi su dostupni u raznim debljinama, veličinama i oblicima, sa ili bez suženja na vrhu koji služi da zadrži sjeme. Kondom bi trebao imati jedan ili oba znaka prikazana ispod kao dokaz da su testirani i da su propisane kvalitete.

Veličina

Penisi mogu biti različitih veličina, tako da jedna veličina kondoma neće svima odgovarati. Kondom koji je premalen može biti neudoban i može lakše puknuti. Prevelik kondom može skliznuti s penisa za vrijeme seksa.

Debljina

Neki preferiraju deblje kondome za dodatnu zaštitu, posebno za analni seks. No, čini se da nema povezanosti između debljine i učestalosti pucanja kondoma. To je samo subjektivan dojam. Nijedan muški kondom ne smije se koristiti s lubrikantom na uljnoj bazi jer postoji opasnost od pucanja. Dozvoljena je upotreba samo lubrikanata na bazi vode i silikona.

Spermicidi

Neki kondomi su prekriveni tankim slojem spermicida, kemikalijom koja ubija spermije (na ambalaži piše sadrže li kondomi spermicid ili ne). Spermicid može iritirati kožu i povećati vjerojatnost infekcije. U tom slučaju preporuča se upotreba kondoma bez spermicida.

Novitet

Kondomi mogu biti aromatizirani (prikladno za oralni seks), rebrasti ili oblikovani tako da intenziviraju osjećaj. Postoje čak i kondomi koji svijetle u mraku. Bez obzira kakvi oni bili, obavezno treba provjeriti deklaraciju na kutiji.

Čuvanje

Kondomi bi trebali trajati pet godina ako se pravilno čuvaju (dakle do datuma označenog na omotu). Treba izbjegavati čuvanje na visokoj temperaturi u uvjetima visoke vlage. Nije preporučljivo duže vrijeme nositi kondom u džepu od hlača jer se može oštetiti od topline i trenja u džepu.

Problemi s kondomima

Mnogi od nas koriste kondome bez ikakvih problema. Što se češće koriste, manja je vjerojatnost da puknu ili otpadnu. Može se vježbati stavljanje kondoma kada se masturbira.

Stavljanje

Nekim muškarcima smeta stavljanje kondoma na ukrućeni penis. Može se probati s većim kondomom, a ako to ne pomaže, može se kondom prvo malo odmotati i onda staviti na penis kao što bi stavili čarapu na nogu. Treba paziti da ne ostane zraka između kože i kondoma.

Osjećaj

Kondomi su izuzetno tanki, tako da gubitak osjeta nije znatan. Što je kondom tanji, time će se izgubiti manje osjeta. Ovdje je bitno naglasiti pravu veličinu kondoma. Neki kondomi su dizajnirani tako da su rebrasti ili imaju neke druge modifikacije na površini kako bi pojačali osjet i užitak oba partnera.

Erekcije

Ako stavljanje kondoma smeta održavanju erekcije, muškarac može probati tehniku kojom prstima obuhvati bazu penisa prije nego počne stavljati kondom. To zaustavlja krv i održava erekciju. Prsten za penis (cock-ring) ima isti, ali dulji učinak.

Alergija

Za osobe koje su alergične na lateks (crvenilo i svrbež) postoje kondomi (muški i ženski) koji su napravljeni od drugih materijala. Ti materijali čak nemaju karakterističan gumasti miris lateksa.

Upadica

Prekidanje seksa kako bi se potražio kondom može djelovati negativno na uzbuđenost partnera. Drži ih na mjestu gdje će ti biti pri ruci. Čuvanje kondoma u džepu, novčaniku, torbi ili uz krevet pokazuje da se ponašaš odgovorno i da ti je stalo do zdravlja.

Pregovori

Uputno je prije seksa popričati o zaštiti. Partneru može biti drago što si to spomenuo, ali može i negativno reagirati ako smatra da to znači da mu se ne može vjerovati ili da smatraš da je zaražen. Naglasi da želiš koristiti kondom jer želiš zaštititi njegovo zdravlje ali i svoje. Zapamti, nitko nema pravo prisiliti te na seks bez zaštite ako ti to ne želiš. Ako osjetiš ikakav pritisak da te netko pokušava navesti na odnos bez zaštite, a ti to ne želiš, onda otiđi.