Kondomi

Kondomi su najdjelotvorniji način zaštite jer stvaraju tanku barijeru koja sprečava da sjeme, bakterije i virusi prijeđu iz jedne osobe u drugu.

Muški kondomi mogu se kupiti u raznim bojama i veličinama

Kako kondomi djeluju?

Ako se pravilno koriste, kondomi jako dobro sprečavaju neželjenu trudnoću i prijenos spolno prenosivih infekcija, uključujući virus HIV-a. U krivu su oni koji tvrde da HIV može proći kroz kondom.

Vrste kondoma

Muški kondom muškarac stavlja na svoj ukrućen penis, dok ženski kondom (femidom) žena stavlja u vaginu prije seksa.

Koliko su kondomi učinkoviti?

Ako muškarci tokom godine pravilno koriste kondome sa svojim partnericama, 98% odnosa neće završiti trudnoćom. Taj broj pada na 85% ako se kondomi ne koriste uvijek pravilno. Ženski kondom je nešto manje učinkovit (95% ako se pravilno koristi, a 79% ako se ne koristi uvijek pravilno).

Ostali kontraceptivi, poput pilula, jako uspješno štite od neželjene trudnoće, ali ne pružaju nikakvu zaštitu od spolno prenosivih infekcija. Kombiniranjem muškog ili ženskog kondoma s nekom drugom metodom kontracepcije dobiva se adekvatna zaštita od infekcije i trudnoće.

Ženski kondom ili femidom

Prednosti korištenja kondoma

U usporedbi s drugim proizvodima koji štite od trudnoće i spolno prenosivih infekcija kondomi su:

 • jeftiniji
 • dostupni
 • koriste se samo u vrijeme seksa
 • nemaju nuspojave
 • ne zahtjevaju pomoć zdravstvenih djelatnika kako bi se ispravno koristili

Korištenje kondoma

Korištenje kondoma postaje lakše što ga muškarac češće koristi, pogotovo ako vježba dok masturbira.

 • Provjeri rok valjanosti na omotu kondoma (kondom je ispravan pet godina ako se ispravno čuva).
 • Pazi da ne podereš kondom (zubima) dok ga vadiš iz omota.
 • Kako bi bio siguran da je kondom okrenut na pravu stranu, prvo ga stavi na vrh prsta.
 • Ako ga ne možeš razmotati, onda ga moraš okrenuti, na penis ga stavi tek kad si siguran da je okrenut na pravu stranu.
 • Penis mora biti potpuno ukrućen prije nego što počneš stavljati kondom. Ako nije ukrućen, moguće je da će kondom skliznuti s penisa.

 • Nemoj rastezati ili razmotavati kondom prije negoli ga staviš na penis jer to može oslabiti ili oštetiti materijal.
 • Ako kondom ima suženje na vrhu, iz njega istisni zrak. Pazi da ispod kondoma ne ostane zraka ili lubrikanta.
 • Razmotaj kondom cijelom dužinom penisa, skroz do njegove baze. Primi penis za njegovu bazu kako bi ostao tvrd dok ovo radiš.

 • Ako kondom zapne, malo ga namotaj natrag i opet pokušaj razmotati.
 • Ako planirate koristiti lubrikant (npr. za analni seks) tada obavezno koristite lubrikant na vodenoj ili silikonskoj bazi. Nemojte koristiti lubrikant na uljnoj bazi jer mogu omekšati kondom i on može puknuti. Ne koristiti kremu za ruke, kuhinjsko ulje, masažno ulje, vazelin, preparate za kosu i slične stvari kao lubrikant jer oni isto mogu uzrokovati pucanje kondoma. Nemojte koristiti ni pljuvačku jer može oslabiti kondom.

 • Kondom može puknuti ako seks traje dulje od pola sata, provjeri kondom s vremena na vrijeme, a nakon pola sata ga zamjeni novim.
 • Nakon što je muškarac ejakulirao, treba primiti bazu penisa prije nego ga izvuče iz partnera kako kondom nebi skliznuo s penisa dok je još u partneru.
 • Rabljene kondome treba baciti u smeće, a nikako u WC.
 • Kondom se nikada ne smije koristiti više od jedanput.
 • Istovremena upotreba muškog i ženskog kondoma nije preporučljiva jer je veća vjerojatnost da će jedan od njih (ili oba) puknuti.

Korištenje femidoma

Ženski kondom ili femidom je vrećica koju žena stavi u vaginu prije seksa. Uglavnom je napravljena od sintetičkog materijala koji se zove nitril i ima dva fleksibilna prstena, po jedan na svakom kraju.

Kako se koristi ženski kondom?

 • Pronađi udoban položaj za umetanje kondoma; sjedni, legni, čučni ili stavi jednu nogu na stolac.
 • Kondom je unaprijed lubriciran, ali se može nadodati još lubrikanta. Ukoliko je kondom napravljen od nitrila, mogu se koristiti bilo koji lubrikanti, čak i oni na bazi ulja.
 • Pažljivo otvori paket i pritisni unutarnji prsten palcem i kažiprstom kako bi se izduljio.

 • Dok tako držiš unutarnji prsten stisnutim, umetni kondom u vaginu onoliko duboko koliko može ići. Treba paziti da se pri umetanju kondom ne zamota oko sebe ili deformira.

 • Gurni srednji prst u kondom i gurni unutarnji prsten što dublje u vaginu. Kondom je dosta labav u vagini i preporučljivo je rukom navoditi penis u vaginu kako ne bi gurnuo ženski kondom skroz u vaginu ili kako ne bi ušao u vaginu pored kondoma. Neka te ne brine što je kondom labav, tako je napravljen.

 • Neka drugi, vanjski prsten kondoma ostane izvan otvora vagine. To drži kondom na mjestu i sprečava da cijeli uđe unutra. Nužno je da bude izvana tako da muškarac zna gdje treba staviti penis.
 • Tijekom odnosa usmjeravaj penis kroz vanjski prsten, kako ga ne bi promašio i ušao u vaginu pored kondoma.
 • Kada muškarac ejakulira, zavrni vanjski prsten kondoma kako se sjemena tekućina ne bi prolila. Za razliku od muškog kondoma, ženski ne treba ukloniti neposredno nakon ejakulacije, ali se mora ukloniti prije nego se ustaneš (jer se sjemena tekućina može razliti).

 • Rabljene ženske kondome baci u smeće, a ne u WC.
 • Važno je napomenuti da nije preporučljivo istovremeno koristiti muški i ženski kondom jer je veća vjerojatnost da će jedan ili čak oba kondoma puknuti.

Zašto koristiti ženski kondom?

 • Oni štite od neželjene trudnoće, HIV-a i ostalih spolno prenosivih infekcija.
 • Mogu se staviti i nekoliko sati prije seksa.
 • Nemaju nikakvih nuspojava i ne zahtijevaju pomoć zdravstvenih djelatnika kako bi se ispravno koristili.

Neki femidome koriste pri analnom seksu, ali oni za to nisu napravljeni. Nema studija o njihovoj pouzdanosti u analnom seksu.

Vrste kondoma

Postoji veliki izbor. Što trebaš znati da bi pravilno odabrao?

Materijal

Muški kondomi su najčešće od lateksa (vrsta gume), ali postoje kondomi i od polizoprena koji su predviđeni za ljude koji su alergični na lateks. Ženski kondomi se rade od nitrila.

Kvaliteta

Muški kondomi su dostupni u raznim debljinama, veličinama i oblicima, sa ili bez suženja na vrhu koji služi da zadrži sjeme. Kondom bi trebao imati jedan ili oba znaka prikazana ispod kao dokaz da su testirani i da su propisane kvalitete.

Veličina

Penisi mogu biti različitih veličina, tako da jedna veličina kondoma neće svima odgovarati. Kondom koji je premalen može biti neudoban i može lakše puknuti. Prevelik kondom može skliznuti s penisa za vrijeme seksa.

Debljina

Neki preferiraju deblje kondome za dodatnu zaštitu, posebno za analni seks. No, čini se da nema povezanosti između debljine i učestalosti pucanja kondoma. To je samo subjektivan dojam. Nijedan muški kondom ne smije se koristiti s lubrikantom na uljnoj bazi jer postoji opasnost od pucanja. Dozvoljena je upotreba samo lubrikanata na bazi vode i silikona.

Spermicidi

Neki kondomi su prekriveni tankim slojem spermicida, kemikalijom koja ubija spermije (na ambalaži piše sadrže li kondomi spermicid ili ne). Spermicid može iritirati kožu i povećati vjerojatnost infekcije. U tom slučaju preporuča se upotreba kondoma bez spermicida.

Novitet

Kondomi mogu biti aromatizirani (prikladno za oralni seks), rebrasti ili oblikovani tako da intenziviraju osjećaj. Postoje čak i kondomi koji svijetle u mraku. Bez obzira kakvi oni bili, obavezno treba provjeriti deklaraciju na kutiji.

Čuvanje

Kondomi bi trebali trajati pet godina ako se pravilno čuvaju (dakle do datuma označenog na omotu). Treba izbjegavati čuvanje na visokoj temperaturi u uvjetima visoke vlage. Nije preporučljivo duže vrijeme nositi kondom u džepu od hlača jer se može oštetiti od topline i trenja u džepu.

Problemi s kondomima

Mnogi od nas koriste kondome bez ikakvih problema. Što se češće koriste, manja je vjerojatnost da puknu ili otpadnu. Može se vježbati stavljanje kondoma kada se masturbira.

Stavljanje

Nekim muškarcima smeta stavljanje kondoma na ukrućeni penis. Može se probati s većim kondomom, a ako to ne pomaže, može se kondom prvo malo odmotati i onda staviti na penis kao što bi stavili čarapu na nogu. Treba paziti da ne ostane zraka između kože i kondoma.

Osjećaj

Kondomi su izuzetno tanki, tako da gubitak osjeta nije znatan. Što je kondom tanji, time će se izgubiti manje osjeta. Ovdje je bitno naglasiti pravu veličinu kondoma. Neki kondomi su dizajnirani tako da su rebrasti ili imaju neke druge modifikacije na površini kako bi pojačali osjet i užitak oba partnera.

Erekcije

Ako stavljanje kondoma smeta održavanju erekcije, muškarac može probati tehniku kojom prstima obuhvati bazu penisa prije nego počne stavljati kondom. To zaustavlja krv i održava erekciju. Prsten za penis (cock-ring) ima isti, ali dulji učinak.

Alergija

Za osobe koje su alergične na lateks (crvenilo i svrbež) postoje kondomi (muški i ženski) koji su napravljeni od drugih materijala. Ti materijali čak nemaju karakterističan gumasti miris lateksa.

Upadica

Prekidanje seksa kako bi se potražio kondom može djelovati negativno na uzbuđenost partnera. Drži ih na mjestu gdje će ti biti pri ruci. Čuvanje kondoma u džepu, novčaniku, torbi ili uz krevet pokazuje da se ponašaš odgovorno i da ti je stalo do zdravlja.

Pregovori

Uputno je prije seksa popričati o zaštiti. Partneru može biti drago što si to spomenuo, ali može i negativno reagirati ako smatra da to znači da mu se ne može vjerovati ili da smatraš da je zaražen. Naglasi da želiš koristiti kondom jer želiš zaštititi njegovo zdravlje ali i svoje. Zapamti, nitko nema pravo prisiliti te na seks bez zaštite ako ti to ne želiš. Ako osjetiš ikakav pritisak da te netko pokušava navesti na odnos bez zaštite, a ti to ne želiš, onda otiđi.

Odgovori