Seksualnost

Spolno zdravlje znači mnogo više od bivanja slobodnim od spolno prenosivih infekcija ili izbjegavanja neželjene trudnoće. Ono znači imati samopouzdanje i umijeće da ulazimo u onakav odnos od kojega se osjećamo dobro. Također znači poštivanje naših partnera i preuzimanje odgovornosti za spolno i općenito zdravlje.

Neki od nas koji imaju spolno prenosive infekcije koje se ne mogu izliječiti (poput HIV-a, herpesa ili hepatitisa A i B) mogu imati zdrav i sretan spolni život ukoliko se infekcije dijagnosticiraju i liječe. Ukoliko se liječi netko s HIV-om, to nije korak prema boljem spolnom zdravlju samo te osobe, već se ujedno smanjuje mogućnost da se infekcija proširi na nekog drugog. Lijekovi za HIV smanjuju koncentraciju virusa u krvi, što čini zaraženu osobu manje infektivnom za druge.

Kome se obratiti?

Dobro spolno zdravlje zasniva se na redovitim pregledima. Jedino tako možemo biti sigurni da će se spolno prenosiva infekcija (SPI) dijagnosticirati i liječiti. Mnogi na pregled odlaze u kliniku za spolno zdravlje koja je često u sklopu većih klinika.

Na pregled možeš otići samostalno ili s prijateljem i ne treba te poslati doktor opće prakse. To je besplatna i povjerljiva usluga, a zaposlenici u klinici su prijateljski nastrojeni i neće te osuđivati. U klinici postoje i savjetnici koji nisu doktori, ali s njima možeš pričati o svemu što je povezano sa seksom ili vezama. Slobodan si odabrati u koju ćeš kliniku ići.

Neki ljudi se radije pregledaju kod doktora opće prakse (obiteljskog liječnika), ukoliko u ordinaciji nude takvu uslugu. (Ako ne, doktor će preporučiti pregled u klinici.) Odaberi onakav pregled s kojim si više komotan.

Kamo ići?

Koliko često ići ovisi o broju tvojih seksualnih partnera. Dobro bi bilo barem jednom u šest mjeseci, barem za ljude koji imaju stalnog partnera ili neobavezan seks s jednom osobom. Ako je broj partnera veći, preporučljivo je ići i češće. Ukoliko se pojave simptomi koji odgovaraju onima spolno prenosivih infekcija (npr. upala i iscjedak), potrebno je odmah otići se testirati i apstinirati od seksa sve dok se ne dobije negativan nalaz.

Pregled je preporučljiv i prije upuštanja u seks ukoliko se planira započeti veza (pogotovo ako se razmatra seks bez korištenja kondoma). Pregled bi trebao sadržavati i test na HIV.

Odgovori