HIV i AIDS

Što je HIV, a što AIDS?

Iako se često miješaju, ova dva pojma imaju različita značenja. HIV je naziv virusa koji je otkriven 1980-ih godina, dok je AIDS naziv za skup sindroma koje taj virus uzrokuje. Pojmove je potrebno razlikovati i ne koristiti ih kao sinonime, kao što je to često slučaj. (Primjerice, postoji test na HIV, ali ne i na AIDS, te kažemo da se netko zarazio HIV-om, a ne AIDS-om.)

Crvena vrpca simbol je solidarnosti prema HIV-pozitivnim osobama i onima koji žive s AIDS-om.

HIV

HIV je kratica za virus humane imunodeficijencije (eng. Human Immunodeficiency Virus). Imunodeficijencija se odnosi na to kako ovaj virus djeluje – oslabljuje imunološki sustav, dio tijela koji se bori protiv infekcija i bolesti.

Ponekad simptomi nisu vidljivi neposredno nakon zaraze HIV-om, no unutar šest tjedana od infekcije većina ljudi dobije blage simptome jer tijelo reagira na virus. Nerijetko su prisutna barem dva od tri najčešća simptoma – osip, grlobolja i visoka temperatura. Simptomi su prolazni i traju oko dva tjedna. Nakon toga se zaražena osoba osjeća uglavnom dobro idućih nekoliko godina.

Ukoliko se infekcija virusom HIV-a ne liječi, virus se proširi po cijelom tijelu i uznapreduje do faze kada bolest zovemo AIDS. Terapiju je potrebno započeti prije nego virus uzrokuje previše štete. Kao posljedica slabog imuniteta, kroz naredne godine mogu se pojaviti razne bolesti (rak, tuberkuloza i upala pluća). Virus HIV-a uništava CD4 stanice koje su potrebne našem imunitetu.

AIDS

AIDS je kratica za sindrom stečene imunodeficijencije (eng. Acquired Immune Deficiency Syndrome), gdje riječ sindrom označava skupinu simptoma. SIDA je francuska kratica istoga značenja. Sindrom uzrokuje virus HIV-a koji izaziva imunodeficijenciju, odnosno slabljenje imunološkog sustava, često do te mjere da se organizam teško bori s najobičnijim infekcijama ili prehladom. AIDS mogu imati samo HIV-pozitivne osobe, tj. samo oni koji u sebi nose virus HIV-a.

80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća terapije nisu bile veoma uspješne, zbog čega je kod većine HIV-pozitivnih osoba naposljetku bio dijagnosticiran AIDS. Danas anti-HIV lijekovi mogu kontrolirati virus, ali ne i ukloniti ga. Ipak, time se smanjila učestalost zaraza kod kojih je došlo do oboljenja povezanih s virusom HIV-a.

Odgovori