ć┘ą

HIV i AIDS

Što je HIV, a što AIDS?

Iako se ─Źesto mije┼íaju, ova dva pojma imaju razli─Źita zna─Źenja. HIV je naziv virusa koji je otkriven 1980-ih godina, dok je AIDS naziv za skup sindroma koje taj virus uzrokuje. Pojmove je potrebno razlikovati i ne koristiti ih kao sinonime, kao ┼íto je to ─Źesto slu─Źaj. (Primjerice, postoji test na HIV, ali ne i na AIDS, te ka┼żemo da se netko zarazio HIV-om, a ne AIDS-om.)

Crvena vrpca simbol je solidarnosti prema HIV-pozitivnim osobama i onima koji ┼żive s AIDS-om.

HIV

HIV je kratica za virus humane imunodeficijencije (eng. Human Immunodeficiency Virus). Imunodeficijencija se odnosi na to kako ovaj virus djeluje – oslabljuje imunolo┼íki sustav, dio tijela koji se bori protiv infekcija i bolesti.

Ponekad simptomi nisu vidljivi neposredno nakon zaraze HIV-om, no unutar ┼íest tjedana od infekcije ve─çina ljudi dobije blage simptome jer tijelo reagira na virus. Nerijetko su prisutna barem dva od tri naj─Źe┼í─ça simptoma – osip, grlobolja i visoka temperatura. Simptomi su prolazni i traju oko dva tjedna. Nakon toga se zara┼żena osoba osje─ça uglavnom dobro idu─çih nekoliko godina.

Ukoliko se infekcija virusom HIV-a ne lije─Źi, virus se pro┼íiri po cijelom tijelu i uznapreduje do faze kada bolest zovemo AIDS. Terapiju je potrebno zapo─Źeti prije nego virus uzrokuje previ┼íe ┼ítete. Kao posljedica slabog imuniteta, kroz naredne godine mogu se pojaviti razne bolesti (rak, tuberkuloza i upala plu─ça). Virus HIV-a uni┼ítava CD4 stanice koje su potrebne na┼íem imunitetu.

AIDS

AIDS je kratica za sindrom ste─Źene imunodeficijencije (eng. Acquired Immune Deficiency Syndrome), gdje rije─Ź sindrom ozna─Źava skupinu simptoma. SIDA je francuska kratica istoga zna─Źenja. Sindrom uzrokuje virus HIV-a koji izaziva imunodeficijenciju, odnosno slabljenje imunolo┼íkog sustava, ─Źesto do te mjere da se organizam te┼íko bori s najobi─Źnijim infekcijama ili prehladom. AIDS mogu imati samo HIV-pozitivne osobe, tj. samo oni koji u sebi nose virus HIV-a.

80-ih i 90-ih godina pro┼ílog stolje─ça terapije nisu bile veoma uspje┼íne, zbog ─Źega je kod ve─çine HIV-pozitivnih osoba naposljetku bio dijagnosticiran AIDS. Danas anti-HIV lijekovi mogu kontrolirati virus, ali ne i ukloniti ga. Ipak, time se smanjila u─Źestalost zaraza kod kojih je do┼ílo do oboljenja povezanih s virusom HIV-a.